Nu jullie tijdens deze lockdown periode voor de zoveelste keer aan huis gebonden en op elkaar zijn aangewezen komt de relatie vaak onder druk te staan. Hier is een leuke en eenvoudige oefening voor beide partners om gedurende Kerstmis en in het Nieuwe Jaar niet op elkaar te gaan fitten of misschien wel erger, maar juist om de moed er in te houden.

Het is minstens zo belangrijk om aandacht te besteden aan jullie problemen/meningsverschillen als om samen plezier te hebben. Het zijn vaak juist kleine dingen die de ‘vonk’ tussen jullie weer doet overslaan en die het plezier terugbrengen in jullie relatie. Ik hoor veel stellen vaak zeggen dat na de eerste periode van hun relatie de spontaniteit langzaamaan verdwijnt of op z’n minst afneemt; de aanvankelijke pret en het plezier dat daar bij hoort gaat verloren! In plaats van het plezier slaat de verveling toe. Dit kan, zoals gezegd, nog verder toeslaan als jullie tijdens deze lockdown noodgedwongen thuis vierentwintigzeven om elkaar heen lopen. Dat kan over en weer uitgroeien tot een bron van irritatie en wrevel. Het kan ook zijn dat beide partners het zo druk hebben met hun eigen dingen dat ze geen tijd vinden om nog iets samen te doen, laat staan dingen voor elkaar te doen. Vaak ontwikkelen elk van de partners een eigen dagelijkse routine ​​en komt het gewoon niet meer bij de beide partners op om ook bewust tijd voor elkaar te nemen, laat staan om samen nog leuke dingen te doen. Deze oefening helpt jullie om op speelse wijze weer plezier met en in elkaar te krijgen.

Jullie opdracht is in wezen heel eenvoudig. Maak samen een ​​serie ‘wens/cadeau-kaartjes’ waarop je een activiteit beschrijft die je partner voor jou zou kunnen/willen doen. Voorbeelden te over: samen een avondje relaxen voor de open haard of een avondwandeling maken, samen gaan shoppen, elkaar op de foto zetten, elkaar een massage geven, een lievelingsgerecht koken, de ander verrassen met een wilde bos bloemen, samen een ijsje gaan eten , vrienden bezoeken of een deel van de logeerkamer of garage opruimen, een theater- of filmkaartje kopen ….. en ga zo maar door! Kijk, hier is een voorbeeld van zowel de voor- als de en achterkant van zo’n ‘traktatiekaart’.

Neem de tijd om je kaarten te maken. Doe het met zorg. Het gaat immers om dingen die jij leuk vindt en waarvan je hoopt dat je partner die wilt uitvoeren (of die je samen kunt doen). Schrijf elke wens-activiteit op een aparte kaart. Dertig kaarten elk moet haalbaar zijn. Als je eenmaal aan de slag bent zul je versteld staan ​​hoe leuk dat eigenlijk is; de ideeën beginnen als vanzelf te stromen. Zorg dat er over jouw wens-activiteiten geen onduidelijkheid of misverstand kan ontstaan.

Zorg er ook voor dat je wens-activiteit niet te lang duren om te verwezenlijken (dus niet: de gehele samen onkruid wieden in de achtertuin). Je wil immers ook nog aan je eigen dingen kunnen toekomen die dag.

Doe dan al jullie kaarten in een doos, zoiets als dit bijvoorbeeld………

Het idee is dat je elk één keer per week een door de ander geschreven kaart uit de doos haalt en de wens-activiteit die op de kaart staat, uitvoert. Mocht je geen zin hebben in die activiteit, of als de gelegenheid zich daarvoor niet voor doet, leg dan de kaart terug en kies een andere, totdat je er een vindt die je wel binnen een week voor elkaar kunt krijgen. Ik hoop dat jullie veel plezier aan deze oefening beleven. Aldoende kunnen jullie natuurlijk de voorraad kaartjes aanvullen.

NB. Vanuit het gezichtspunt van “hoe zit mijn partner ook al weer in elkaar” is het een aanrader om er voor jezelf op te letten hoe je partner haar/zijn taak uitvoert. Vindt hij/zij het leuk om te doen of reageert zij/hij obligaat? En let daarbij ook op de manier waarop jij voor jezelf reageert op die inspanning van je partner. Bijvoorbeeld: vergroot jouw reactie de kans dat hij of zij deze activiteit opnieuw zal doen? De partner die de opdracht uitvoert, moet bij de uitvoering daarvan ook letten op het effect van haar/zijn activiteit op de ander, d.w.z. wat doet de wijze waarop ik de opdracht uitvoer met hem/haar?

Nogmaals: veel plezier!

Milestherapie.com