Site icon The Gingko Leaf: Psychotherapy and Counselling

Loss and Grief : Verlies En Verdriet

Each of us at some phase in our lives will go through a process of loss and grief. It is a given universal human experience. Loss and grief are not only affect those who have lost a spouse or a loved one. They are terms that encompass many forms of loss such as loss of youth, loss of work, accidents, loss of culture, divorce, coming to terms with suicide, terminal illness, and facing ones’ own mortality. All of these life challenges require each of us to try to make sense of death or loss. They often lead to spiritual and mental/ psychological challenges while we grapple with the meaning of these life events.

The therapists’ role is to support the client through these difficult times and journey with the client as he/she explores their self-perception, interpersonal relationships and perhaps even a changing philosophy of life.

Readjusting to a new set of circumstances and reinvesting in a different life takes time.

This is an area I specialize in. Below is a list of some of the conferences I have attended in relation to this topic:

Het overkomt ons allemaal. Op een gegeven moment worden wij  geconfronteerd met een  verlies, dat ons veel verdriet, zo niet pijn bezorgt. Ja we weten wel dat zoiets nu eenmaal bij het leven behoort; het wordt pas echt als het ook ons zelf treft. Het raakt ons in het hart. Het doet niet alleen pijn maar veroorzaakt veel ontreddering en verdriet. Je kunt proberen om dat allemaal in je eentje te verwerken. Je kunt er ook met anderen over proberen te praten, maar die vinden dat niet altijd prettig of voelen zich er ongemakkelijk daarbij of ze hebben gewoon andere dingen aan hun hoofd. Daardoor ben je nog meer geneigd je verdriet maar voor jezelf te houden. Gelukkig zijn er ook mensen die je bij al het verdriet en bij het verwerken van je verlies, bereid zijn tijd voor je uit te trekken om naar je ervaringen te luisteren en om je te helpen je leven weer op de rails te zetten. Als therapeut heb ik daar ervaring mee, dus als je mij wilt bellen, dan maken wij een afspraak. Overigens ben ik mij bewust dat het niet altijd over het moment van de dood zelf gaat, het kan zijn dat je de dood van een geliefde al enige tijd ziet aankomen. Er zijn ook andere verlies ervaringen die je verdriet doen; je kunt zomaar zonder enige verdere aankondiging je baan verliezen of je merkt dat het ouder worden je steeds zwaarder valt. Brand kan je huis met alles er in, in de as leggen. De naweeen van een echtscheiding kan je nog jaren verdrietig maken. Het is verstandig om hier het gesprek aan te gaan met mensen die je bij de verwerking daarvan willen helpen om die uitdagingen in je leven niet te laten voor wat ze zijn. Ik ben er voor. Bel mij gerust (zie contact gegevens hieronder). Zo’n kleine stap kan je helpen om al die gebeurtenissen in een perspectief te zetten. Ik hoor wel, Sarah.

Let’s Talk!


	
Exit mobile version